Is het concept van flexi-jobs in de zorg het overwegen waard?

De huidige regelgeving verbiedt flexi-jobs in alle sectoren buiten de horeca en detailhandel. Hieronder vallen onder andere restaurants, discotheken, kapperszaken, vakantieparken etc.. Zou het een aanwinst zijn om flexi-jobs ook toe te laten in andere sectoren, waaronder de gezondheidssector?

De huidige regelgeving verbiedt flexi-jobs in alle sectoren buiten de horeca en detailhandel.
Hieronder vallen onder andere restaurants, discotheken, kapperszaken, vakantieparken etc..

Zou het een aanwinst zijn om flexi-jobs ook toe te laten in andere sectoren, waaronder de gezondheidssector?

Onderstaande tabel biedt ons een overzicht van het aantal flexi-jobbers per kwartaal startend in 2018.

In de tabel kunnen we zien dat het aantal personen die een flexi-job uitoefent ieder jaar opnieuw stijgt.
We zien enkel een daling in het eerste kwartaal van 2021, wat voornamelijk te maken had met de coronacrisis.
Wat ons het meest opvalt is toch wel de vergelijking van het jaar 2018 met het jaar 2022, hier zien we bijna een verdriedubbeling in het aantal flexi-jobbers en dat op slechts 4 jaar tijd.

Er waren dus 80.852 personen aan het werk in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat zijn heel wat helpende handen, die misschien wel graag eens een andere sector zouden verkennen, onder andere de zorgsector.

Concrete plannen zijn er nog niet, maar op politiek vlak pleit vooral Open Vld-parlementslid Freya Saeys om flexi-jobs uit te breiden naar de zorgsector.

“Saeys heeft een spoedplan klaar om iets aan dat personeelstekort te doen. Zo wil zij graag flexi-jobs mogelijk maken in de zorgsector. Concreet zouden zowel verpleegkundigen, zorgkundigen als niet-medisch geschoolde mensen uren kunnen komen werken in een woonzorgcentrum”.

“Door een uitbreiding naar de zorgsector kunnen we meer mensen inzetten op drukke momenten. Daardoor vermindert de werkdruk van het zorgpersoneel en verhoogt de zorgkwaliteit van de bewoners.” Omdat het gaat om een federale bevoegdheid pleit Saeys voor overleg met de federale overheid om de uitbreiding mogelijk te maken”.

Kan het toestaan van flexi-jobs in de zorgsector een meerwaarde zijn? Kan dit ervoor zorgen dat de werkdruk die het zorgpersoneel ervaart zal afnemen? Of is dit een pleister op de wonde leggen?

Uit het artikel hebben jullie kunnen concluderen dat flexi-jobs helaas nog niet toegestaan zijn in de zorgsector. Maar niet getreurd, er zijn wel nog heel wat andere interessante vacatures te bekijken op onze website onder andere als projectverpleegkundige in de thuiszorg of liever in een woonzorgcentrum? Je kan ze hier allemaal bekijken.

Bron: Tabel 1 Gegevens over de tewerkstelling in het refertekwartaal van de flexi-werknemer RSZ

Laatste blogs